Kőbánya az 1850-es években indult fejlődésnek és 1873-ban a főváros tizedik kerülete lett. Lakosainak száma folyamatosan és rohamosan nőtt. 1869-ben 4353-an laktak itt, s ez a szám 1910-re 51034-re gyarapodott, ám a növekedés ellenére mégis ebben a kerületben volt a legrosszabb az iskolai helyzet. Az itt élő gyerekeknek ekkor még nem volt iskolájuk, ezért a környező Józsefváros intézményeiben tanultak.

A növekvő lakosságszám miatt az oktatást – az igényeknek megfelelően – át kellett alakítani, ezért 1890-1896 között új iskolát építettek a Maglódi úton. 1896-tól az 1930-as évek elejéig négy, majd 6 elemis iskolaként működött, ahová fiúk és lányok egyaránt járhattak, de külön osztályokba. 1902-ben ebben az iskolában kezdte meg működését a Budapest Székesfővárosi Gazdasági Ismétlőiskola is, ahol mezőgazdasági ismereteket oktattak. 1928-ban még csak 2 emeletes volt az épület és 13 tanteremmel rendelkezett, 895 beírt tanulóval és 20 osztállyal működött. A kerület fejlődésével a tanulólétszám növekedése sem állt meg, s a kialakult túlzsúfoltságot emeletráépítéssel enyhítették. 1934-ben már 27 osztály tanulhatott 19 tanteremben.

 

A II. világháború után megváltozott az iskola neve. Maglódi Úti Községi Elemi Iskolából Maglódi Úti Általános Iskola lett. Ekkor már 8 osztályos iskolaként (alsó és felső tagozattal) funkcionált, s bár az iskolába vegyesen jártak fiúk és lányok, mégsem tanulhattak együtt. Az 1. és a 3. emelet volt a fiúké, a 2. emelet pedig a lányoké. Ez a megosztás a későbbiek során sem változott, sőt külön bejárata volt a fiúknak és külön a lányoknak.

 

1982-ben megszűnt az általános iskolai képzés, és beindult helyette a szakképzés. Tulajdonképpen ekkor vált szét véglegesen a mezőgazdasági szakiskola és iskolánk, ugyanis 1982-ig közös iskolavezetés és tanári kar dolgozott a mostani Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskolával. Ekkor kezdte meg iskolánk a kereskedelmi, 1983-ban pedig a vendéglátó szakmunkásképzést.

 

A kezdetekben Maglódi Úti Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakmunkásképző, majd Maglódi Úti Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakmunkásképzőként szerepeltünk az oktatási intézmények sorában. Az alapító okirat szerint 1983-ban váltunk önálló iskolává.

 

1986-ban kezdte meg tanulmányait az első szakközépiskolai osztály.

1991-ben indítottuk el az integrált képzési rendszert, amely rugalmasan alkalmazkodott a tanulók képességeihez, ill. elképzeléseihez: a szerényebb képességű tanulók a biztosabb végzettséggel kecsegtető szakmunkás ágon folytatták tanulmányaikat, és a szakmunkás-bizonyítvány megszerzése után – már érettebb fejjel – kaptak lehetőséget levelező tagozaton az érettségi bizonyítvány megszerzésére. A felkészültebbek érettségi bizonyítványt, majd technikusi képesítő oklevelet szerezhettek.

1992-ben, a volt szocialista országok iskolái közül elsőként nyertünk felvételt a Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Iskolák Európai Szövetségébe (AEHT), amelyben – bátran állíthatjuk – azóta is egész Európában érzékelhetően meghatározó szerepet játszunk. Rendezvényeinken tucatnyi országból érkeznek résztvevők, és mindent elkövetünk, hogy tanáraink és tanulóink segítségével minél teljesebben mutassuk be a magyar gasztronómia és kereskedelem legfőbb értékeit.